Restaurant Aquarela *

In mijn vorige bericht vertelde ik over restaurant Que Leche in Las Palmas.
Tijdens onze vakantie zijn we ook naar restaurant Aquarela geweest in Arguineguin. We waren hier vorig jaar geweest en we hadden toen heerlijk gegeten, dus voor herhaling vatbaar. Deze keer was het eten nog beter. Restaurant Aquarela heeft één ster en dat zijn ze dubbel en dwars waard. De gerechten waren zeer verrassend en heel goed op smaak. We hebben geen gebruik gemaakt van het wijnarrangement (bij alle 10 glazen een aparte wijn werd zelfs ons te gek), maar ik heb er een Riesling uitgekozen van Weingut Lenz uit de Nahe. Ik ben fan van Duitse wijnen, vooral om de goede gastronomische inzetbaarheid en ook deze Riesling kon de gerechten weer uitstekend aan.
Restaurant Aquarela is niet goedkoop, maar je krijgt zeker waar voor je geld.
Tip: Als je reserveert, vraag een tafeltje buiten.
http://www.restaurantelaaquarela.com

Restaurant Que Leche

We zijn lekker vier weken naar de zon geweest. Vorig jaar was de eerste keer dat we vier (!!!) weken op vakantie gingen naar Gran Canaria. Van half februari tot half maart, even de winter in Nederland ontvluchten. Omdat we met ons hotel-restaurant gestopt zijn hebben we meer tijd en eerlijk gezegd bevalt ons dat uitstekend. Alleen al het feit dat je vier weken weg kan. Dat is toch wel een luxe. Eerlijk gezegd vind ik dat we dat ook wel verdiend hebben, we hebben hard genoeg gewerkt, maar dat terzijde.
We hebben op Gran Canaria weer een paar keer heerlijk gegeten.
Twee keer zijn we naar restaurant Que Leche geweest in Las Palmas, een restaurant met een Bib Gourmand. Het eten was daar heel goed en een aantal gerechten vooral ook heel verrassend. We konden de gerechten “sharen”, zodat we meerdere gerechten konden bestellen. Bij elkaar waren we nog geen 110 euro kwijt inclusief een goede Albarino. Prijs/kwaliteit dus echt uitstekend, Hieronder een compilatie van wat we gegeten hebben.
We hebben weer inspiratie opgedaan!
http://www.restaurantequeleche.es

Agenda Hart van Alem

Het nieuwe jaar is weer begonnen en de eerste reserveringen zijn binnen. Leuk om ook in 2023 weer gasten culinair te mogen verwennen.
Ook zullen we weer gaan koken in Het Hart van Alem. Onze schoondochter Marjolein en zoon Freek hebben weer een aantal weekenden gepland waarin de gasten kunnen genieten van mooie diners. Naast een aspergeweekend, zomerweekenden en wildweekenden (waar wij weer aan mee mogen werken) wordt er in september ook een Italiaans festijn georganiseerd. Dit zal worden verzorgd door vrienden van Marjolein en Freek, een enthousiast stel met liefde voor de Italiaanse keuken.
Onderstaand de agenda voor dit jaar.

Dit jaar vooral in het teken van Het Hart van Alem

29 december 2022

Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van Het Hart van Alem. We hebben daar verschillende weekenden gekookt: het Hemelvaartweekend, de Zomerweekenden en de Wildweekenden. Het was heel leuk om zo samen met onze zoon en schoondochter bezig te zijn met wijn en spijs.
Naast het Hart van Alem hebben we natuurlijk ook nog voor andere groepjes gekookt. Heerlijk om gasten zo te verwennen.
Ook in 2023 zullen we koken in Alem. Voor de culinaire agenda zie: http://www.hethartvanalem.nl

Het doek valt voor hotel-restaurant De Tuinkamer

Vorige week bereikte ons het bericht dat Harald en Sandra, die in januari vorig jaar ons bedrijf overnamen, het helaas niet gered hebben. Per 1 september sluiten de deuren van het door ons opgebouwde bedrijf. Het zal geen horecabestemming meer krijgen.
Hoewel er natuurlijk helemaal niets meer van ons bij is, doet het toch pijn. We hebben De Tuinkamer (toen we het kochten De Herberg) in 25 jaar opgebouwd van een eenvoudig pension tot een klein luxe hotel met uitstekend restaurant (we stonden jaren in de Lekker, Gault Millau en hadden sinds 2015 een Bib Gourmand van de Michelin). De laatste jaren hadden we ook een Table Distinguée van Logis Hotels. Al bij al iets om trots op te zijn. En als het dan zo eindigt … Heel jammer.
We hopen dat Sandra en Harald een mooie nieuwe uitdaging vinden en wensen hen veel succes.

Het Hart van Alem

Begin mei hebben onze zoon Freek en schoondochter Marjolein Bed & Breakfast Het Hart van Alem overgenomen. Dit is een B&B met 7 kamers.
Alem is een klein dorpje in de Bommelerwaard, omsloten door de Maas.
Het ligt op een kwartiertje rijden vanaf Den Bosch en op korte afstand ligt het gezellige plaatsje Zaltbommel.
Freek en Marjolein hebben een agenda samengesteld: 10 weekenden mogen wij samen met hun een culinair weekend verzorgen. Het Hart van Alem is dan open voor passanten van vrijdag 15.00 uur tot zondag 22.00 uur.
In de zomer zullen we mooie zomerse menu’s serveren en in de herfst verzorgen we wildmenu’s, zoals we dit ook deden in ons restaurant-hotel De Tuinkamer in de Achterhoek.
Meer informatie vindt u op de website van het Hart van Alem (www.hethartvanalem.nl)

Boutique Hotel Het Hart van Alem

Uw vrienden thuis culinair verwennen

Gezellig samen dineren door een goede mise-en-place
Hoewel tegenwoordig op de koksopleiding Frans geen verplicht vak meer is, worden in de keuken toch veel Franse woorden en uitdrukkingen gebruikt. Een van deze uitdrukkingen is “mise-en-place”. Letterlijk betekent dit “uitvoering” of “totstandkoming”. In de keuken betekent dit de voorbereidingen die nodig zijn voor de te serveren gerechten. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat in een restaurant op drukke á-la-carte avonden alles soepel verloopt. We zeggen ook wel: “Een goede voorbereiding is het halve werk”.

Tips voor een goede mise-en-place
Vanaf vandaag zullen we u regelmatig tips geven voor een goede mise-en-place bij het bereiden van uw gerechten, zodat u gezellig samen met uw gasten kunt dineren zonder uren in de keuken te staan.  Dit doen we aan de hand van een aantal recepten.

Recept “Consommé de Homard” – kreeftensoep
Het eerste recept is van een gerecht dat u op de avond van het diner alleen maar hoeft op te warmen. Alles draait hier dus om de mise-en-place. Succes!

Ingrediënten (voor 6 personen)
1 soepkreeft klein gehakt
scheut olie
¼ ui, ¼ wortel en 1/8 prei- bouquet fijn gesneden
2 teen knoflook
laurierblad
2 takjes tijm
6 peperkorrels
2 tak peterselie
50 gram tomatenpuree
cayennepeper
kerriepoeder
1 liter kookvocht van de kreeft
50 gr boter
60 gr bloem
½ liter room
½ fles droge witte wijn
Vieux
zout

Bereiding
Olie verwarmen in grote pan.
Kreeft en bouquet toevoegen en aanzetten. Tomatenpuree en knoflook toevoegen en mee fruiten.
Specerijen en kruiden toevoegen, mee aanzetten, afblussen met witte wijn, bouillon toevoegen en dit ongeveer 3 uur laten trekken. Daarna zeven.
Ondertussen mengsel (roux) maken van de boter en bloem
Roux toevoegen bij de “bisque” en 15 minuten doorkoken.
Room en cognac toevoegen, op smaak maken met zout en eventueel bouillonpoeder. Zeven en roeren met staafmixer.Weer een lockdown …

30 november 2021

We zijn nog steeds niet verlost van het corona-virus. De ziekenhuisopnames nemen weer toe en de overheid heeft weer strenge coronamaatregelen genomen. De horeca moet de deuren sluiten om 17.00 uur en het culturele leven ligt ’s avonds ook plat.
Voor ons betekent dit natuurlijk ook dat we even niet voor grotere groepen kunnen koken. We hebben in december nog wel twee kleine dinertjes (één huishouden) in het boek staan. En we koken op Eerste Kerstdag voor onze eigen kinderen en aanhang. Dus toch nog een beetje bezig met Cuisine Francaise !